Öl är en dryck som har en lång och omfattande historia. Det började produceras för uppskattningsvis 7000 år sedan och upptäcktes troligen när socker- och stärkelserika bröd blöttes och fick jäsa tillsammans med vilda jästsvampar. Det moderna sättet att brygga öl utvecklades främst i kloster under medeltiden och under 1700- och 1800-talen gjordes de största tekniska framstegen. IPA började bryggas i slutet av 1700-talet och skapades för att klara resan mellan England och Indien. Än idag är öl i alla former, exempelvis IPA och lager, en mycket uppskattad dryck här i landet – en genomsnittlig svensk dricker 104 starköl och 29 folköl om året (2015).

IPA är en fantastisk smakupplevelse

IPA – ursprung och tillverkning.

IPA står för ”India pale ale” och är ett öl bryggt med ljus malt. Den högre andelen humle och den höga alkoholhalten i ölet har en konserverande effekt. Detta gjorde att det klarade sig utmärkt under den sex månader långa resan mellan England och Indien. Vid mitten av 1700-talet använde man kokseldad malt till pale ale, något som ger mindre rökt och rostad malt vilket i sin tur ger ett ljusare öl. En variant av pale ale, kallat oktoberöl, bryggdes hemma av människor i de lägre klasserna och lagrades i källaren under två år.

De tidigare varianterna av IPA hade inte mycket högre alkoholhalt än de vanligare ölsorterna på marknaden och kunde därmed inte klassas som starkt öl med den tidens mått mätt. Skillnaden låg istället i att pale ale innehöll en större halt högfermenterad vört samt en högre halt humle. Alla bryggerier har en bryggmästare som har ett eget och unikt sätt att brygga öl. Grundläggande är dock att själva bryggningen indelas i sex olika moment: urlakning av malt, urlakning samt filtrering av mäsk, tillsats av kryddor under kokning, nedkylning och slutligen tillsättning av jäst.

Så ser det ut idag

Öl är än idag en populär dryck runt om i världen. Bryggeriindustrin är global med ett flertal internationella storföretag och tusentals mindre bryggerier. Mikrobryggande har blivit till en hobby för många ölentusiaster världen över. Denna lagliga variant av ölbryggning har gett upphov till mycket experimenterande inom bryggområdet med helt unika ölsorter som följd. Det är bara fantasin som sätter gränser. Välj själv om du vill dricka din egen, grannens eller bryggeriets IPA och få den goda och populära ölsorten serverad från fat, flaska eller burk.

Så här långt ser vi inget minskat intresse för öl eller hembryggeri, snarare tvärt om. Drycken håller en stadig tredje plats på listan över de mest populära dryckerna i världen efter te och vatten. Exakt hur många ölsorter det finns idag kan inte sägas med säkerhet. Vad man vet är att Belgien är det land i världen som har allra flest unika ölsorter. Den absolut starkaste ölen i världen ligger på hela 67,5%. IPA når inte de siffrorna men är absolut mycket uppskattad av öldrickare.

En långlivad favorit

Med en historia som sträcker sig tusentals år bakåt i tiden och en tillverkningsmetod som slipats till perfektion, säkrar ölet sin plats som en av våra mest populära drycker. Idag finns fler ölsorter och märken än någonsin vilket ger öldrickare en uppsjö av varianter att utforska. Marknaden är stor, bryggerierna många och de finns världen över. IPA kom till för att hålla för långa transportsträckor men blev så populärt att det hänger kvar än idag och ser ut att hålla även för framtiden.