Att besöka eller arrangera en ölprovning är ett trevligt sätt att lära sig mer om världens kanske viktigaste kulturbrygd. Öl har framställts hantverksmässigt i flera tusen år och det är riktigt kul att det nu sker en utveckling inom branschen. Det bryggs öl som aldrig förr och varje vecka kommer det ut nya ölsorter som förtjänar att provsmakas. En ölprovning behöver inte bara handla om att lära sig saker utan är även ett bra sätt att sätta en riktig guldkant på en kväll i glada vänners lag. Det finns olika typer av ölprovningar, här går vi igenom vad man ska tänka på!

Ölprovning är ett välsmakande nöje

Ölprovning – tips till dig som vill arrangera

En ölprovning kan genomföras på många olika sätt. Se till att ha en idé om vad du vill uppnå innan du bjuder in gäster. Vill du prova olika öltyper eller flera olika ölsorter av samma typ, t.ex. ale eller lager? Kanske är det dags att utse den godaste påsk, jul eller midsommarölen? Om ni vill betygsätta olika öl är det bra med ett blindtest där deltagarna inte vet vad de dricker genom att se etiketterna. Annars är det lätt att förutfattade meningar påverkar bedömningen.

Om du serverar olika öltyper under en så kallad breddprovning är det bra att bjuda på det kraftigaste ölet som avslutning, annars finns det en risk att det tar över. Med kraftigt öl syftar man inte bara på alkoholstyrkan utan också på hur stark smak ölet har. Vid provningar som är mer fokuserade på en särskild sort, exempelvis veteöl eller porter, spelar ordningen mindre roll. Tänk på att bra ölglas är viktiga för upplevelsen. Har du inte särskilda ölprovarglas fungerar faktiskt kupade vinglas riktigt bra vid ölprovning.

Mat och andra tillbehör

Ibland vill man servera enklare mat eller åtminstone snacks under en ölprovning. Många sorters öl är utvecklade för att passa till mat så det är helt naturligt att bjuda på snacks. Charkuterier, ostar och andra delikatesser kan passa bra. Tänk dock på att maten inte ska ta överhanden. Öl är också mättande och allt för starkt kryddat tilltugg kan döva smaklökarna. Ett tema för ölprovningar kan vara att försöka avgöra vilket öl som passar bäst till en specifik rätt eller råvara.

Under en lite seriösare ölprovning bör alla deltagare vara försedda med provningsprotokoll där man redogör för sina intryck av ölets färg, doft och smak. När det gäller smak skiljer man ofta på det första intrycket ölet ger och på eftersmaken. Även ölets bubblor och kolsyrehalt, samt skummet kan också bedömas eller i alla fall noteras. Olika typer av öl smakar olika bra vid olika temperaturer. I Sverige brukar den optimala temperaturen framgå av etiketten. Det finns generella regler som bygger på vilken temperatur som passar en viss öltyp.

Ölprovningar är roliga på många plan

En ölprovning kan innebära att du i framtiden njuter mer av att dricka öl, speciellt om du under en provning har lärt dig mer om bryggarhantverket och om samspelet mellan olika smaker. Det är lätt att man håller sig till sina gamla favoritmärken när man köper öl. Under ölprovningar kommer du förhoppningsvis att hitta nya favoriter. Öl är ett kunskapsområde som har väldigt mycket djup – det finns alltid något nytt man kan lära sig och ölprovningar blir därför lätt en varaktig hobby som bara blir roligare ju mer man lär sig.