I över 7000 år har människor världen runt sysslat med ölbryggning. Genom världshistorien så har ölindustrin i ett flertal länder varit bland de absolut ledande industrierna. Svenska öldrickare kan glädjas över att bo i ett land med rik tillgång till de råvaror som krävs för att tappa alla dessa gyllene, bärnstensfärgade och mörkbruna brygder. Något tacksamt med denna dryck är det faktum att det inte krävs mycket för att brygga öl själv i hemmet. Grundpelarna till ett välbryggt öl är humle, malt, vatten och jäst. Utöver det är allt som krävs för att brygga enbart lite utrymme och rätt utrustning.

Brygga en egen öl är både givande och smakrikt

Brygga öl är enkelt med rätt utrustning

Att brygga eget öl är en växande trend över hela världen och inte minst i Sverige. Vårt avlånga land har en anrik historia av ölbryggeri – arkeologiska fynd vittnar om att drycken förekom flitigt hos de gamla vikingarna i samband med mjöd, för att sedan fulländas på kloster av medeltida munkar. Idag står namn som Pripps, Spendrups och Falcon för en stor del av den svenska ölproduktionen, dock blir mindre oberoende bryggare av exempelvis ölsorten IPA idag allt mer populära såväl på Systembolaget som bakom bardisken. Den naturliga utvecklingen till detta är att intresset för eget ölbryggeri i hemmet växer.

Det kan vara en givande upplevelse att brygga öl hemma, för likt mat smakar öl ofta bättre när den tillagas själv. För att komma igång med bryggeriet krävs det först att du har tillräckligt med utrymme i hemmet, det krävs inte mycket mer än ett praktiskt kök men ofta ses en källarlokal som ett optimalt utrymme för eget ölbryggeri. Processen omfattar allt från rengöring, mätning och krossning till jäsning och bryggning. Utöver det krävs även instrument för tappning samt slangar och kopplingar. Beroende på vad du föredrar kan du välja flask- eller fattappning.

Brygga öl från kit eller med egen utrustning

Att köpa ett komplett bryggkit är det snabbaste sättet att börja brygga öl hemma. Vanligtvis finns bryggkit i 4 liter och bryggkit i 10 liter. Då ett kit ofta är utgångspunkten för ölbryggning i hemmet inkluderar paketet alltid instruktioner, recept och all den utrustning som krävs för att tappa en hel back öl. Det finns en hel del fördelar med att välja en paketlösning för ditt egna ölbryggeri. Eftersom produkten riktas till nybörjare är utrustningen anpassad till användning i vanliga kök, vilket underlättar för dig som just ska börja.

Det finns en hel drös av olika ölsorter med en rik variation i allt från styrka till smak. Ofta har man en egen favorit och därför finns det flera olika bryggkit på marknaden, avsedda för ett antal olika typer av öl. Det kan te sig både komplicerat och krångligt att brygga öl men de flesta som kommit igång svär på att det inte är en så märkvärdig procedur. Efter ett par bryggningar enligt manualen i ett bryggkit är det många som övergår till bryggeri med egen utrustning. På så vis går det att skapa riktigt spännande och unikt smakanpassade drycker.

Smak, tradition och hantverk i hemmet

Öl är onekligen den mest vanligt föredragna alkoholhaltiga drycken i Sverige. Det är inte ovanligt att träffa arbetskamraterna efter jobbet för att inta en eller flera kalla öl vid arbetsdagens slut eller att ständigt ha ett sexpack liggandes i kylen. När man uppskattar drycken och dess historia så pass att man vill brygga själv är det inte svårt att komma igång. Oavsett om du väljer flaska eller fat, bryggkit eller egen utrustning, så är varje bryggning lika spännande då man tar del av ölets historia samt utvecklar sin egen kunskap kring råvaror och bryggutrustning.